0
Пекин, Пламен Вълков, наш пратеник
 
Спортният арбитражен съд по спорта (КАС), който заседава онлайн по време на зимната олимпиада в Пекин ще обяви тази вечер решението си по казуса с руската фигуристка Камила Валиева. След 17.00 часа българско време от КАС ще обявят решението си.
15-годината Валиева игра за Русия в отборната надпревара в Пекин на 7 февруари и помогна на тима си да завърши първи. След това обаче правата й бяха спрени заради положителна допинг проба от първенството на Русия на 25 декември 2021. В кръвта на фигуристката е установено незначително количество от забранения препарат Триметазидин. 
Оказа се, че шведската агенция която е тествала пробата на Валиева е пратила резултата на Руската антидопингова агенция чак на 6 февруари с препоръка правата й да бъдат спрени. Шведите са се забавили цели 6 седмици заради много болни от коронавирус в лабораторията.
От РУСАДА са вдигнали забраната Валиева да участва на олимпиадата, като са се позовали на адвокатите на фигуристката. Те са дали доказателства, че вероятно става въпрос за замърсен препарат, който Валиева е приела.
След като в Пекин от Международната тестова асоциация обявиха, че Валиева е участвала на игрите след положителен тест започна голямата драма. 
Първоначално от Международния олимпийски комитет (МОК) и Международния съюз по кънки (ISU) подадоха апел до КАС срещу участието на Валиева на олимпиадата в Пекин. Ден след това и от Световната антидопингова агенция (WADA) пуснаха също жалба до КАС. 
Междувременно в Пекин се тиражират различни версии за съдбата на Валиева. 
1. Наличието на забранения Триметазидин в пробата на Валиева със сигурност означава, че ще имам наказан. Все още обаче не е ясно кой ще го отнесе.
2. Минималното количество от забранения препарат в пробата на Валиева може да послужи като косвен аргумент е в нейна полза. Защитата може да пледира, че то е попаднало в кръвта на атлетката случайно – например чрез некачествена биодобавка. За да стане това адвокатите на Валиева трябва да го докажат скоростно. 
3. Вариантите за Валиева са следните 
- Пълно оправдаване
- Дисквалификация от Пекин и санкция до 2-3 месеца
- Жестоко наказание, което може да достигне до 2 години
4. Всички проби на Валиева до момента са отрицателни. Фигуристката, която е звезда от световна величина е една от най-тестваните за допинг руски състезателки. Фактът, че всички проби досега са били отрицателни е малко вероятно да помогне в случая на Камила.
5. Триметазидин-ът присъства в списъка на забранените от WADA вещества. Според руският научен сътрудник от ФМБА Илдус Ахмедов препарат повишава толерантността към физическото натоварване, увеличава силата, намалява нивото на млечната киселина в кръвта и продуктов разпад на мускулните клетки. С други думи човек, който използва този препарат по-малко се уморява, бързо се възстановява, а това е много нужно във фигурното пързаляне. 
6. Пробата на Валиева е взета през декември от РУСАДА, защото след допинг скандалите на зимните игри в Сочи 2014 акредитацията на руската агенция бе отнета и всички проби взети на територията на Русия се изследват в чужди лаборатории. Такъм е случая с пробата на Валиева, която е изпратена за анализ в шведска лаборатория. 
7. Ако Валиева бъде наказана сега, то всички нейни резултати от 25 декември насам ще бъдат анулирани. В това число евротитлата й за 2022, която бе спечелена със световен рекорд по точки, златото в отборното от олимпиадата в Пекин. 
8. За какво сега се борят защитниците на Валиева в Пекин. Швейцарската адвокатска кантора, която защитаваше руснаците и след игрите в Сочи сега е наета да бъде гръб на фигуристката. Адвокатите вече убедиха РУСАДА, че Валиева е приела замърсен препарат и забрана за участие на фигуристката в Пекин бе вдигната на 9 февруари. Това решение на РУСАДА обаче не бе прието радушно от МОК, ISU и WADA, които обжалваха вече пред КАС. Дори и Валиева да бъде оправдана и участва в индивидуалната надпревара на 15 февруари петното върху нея никога няма да бъди изтрито. 
9. Може ли Камила Валиева, която е на 15 години да се счита за защитена? Не. Съгласно кодекса на WADA спортисти до 16 години имат наистина защитен статут, но носят наравно с по-големите отговорност за нарушение на антидопинговите правила. В случая с Валиева дисквалификацията да е от 0 до 24 месеца.
10. Непонятно е как спортистка със съмнителен допинг тест и то от 25 декември 2021 е била допусната до участие на олимпийските игри, коментира Етери Тутберидзе, която е личен треньор на Камила Валиева. - Това или е нещаство стечение на обстоятелствата или много грамотно планирана акция. Не зная. Надявам се, че нашите ръководители няма да ни изоставят, ще отстояват до край правата ни и ще докажат нашата невинност".